12.4 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоПо светаГърция удължава оградата по границата с Турция по цялото течение на река...

Гърция удължава оградата по границата с Турция по цялото течение на река Марица

На заседание снощи гръцкият правителствен съвет за национална сигурност реши оградата по границата с Турция, която преминава по долното течение на р. Марица (Еврос), да бъде удължена по цялата дължина на граничната река, съобщи АНА-МПА.

В момента оградата е с дължина 38 км, като обхваща късия сухоземен участък край Одрин и сравнително малка част от речния. Общата дължина на границата между Гърция и Турция в Тракия е около 200 км.

Сред основните теми на заседанието е бил увеличаващият се миграционен натиск както по сухопътната, така и по морската граница на Гърция.

Решено е било оградата да бъде удължена постепенно с приоритет върху чувствителните точки за влизане на нелегални мигранти. Изграждането на новите участъци ще стане след конкурс за рамково споразумение. Съветът е решил освен това да бъдат подсилени средствата на наблюдение.

Темата за преминаването на границата между Гърция и Турция по р. Марица от нелегални мигранти стана актуална, след като в средата на месеца гръцките власти откриха на гръцка територия 38 души от Сирия и Палестина. Няколко дни по-рано те бяха подали сигнал, че се намират на островче в реката, за което гръцкото правителство заяви, че е на турска територия. Там по свидетелства на мигрантите е починало дете. По-късно мигрантите бяха спасени на 4 км южно от първоначалното си местоположение, вече на гръцка територия. Гръцката страна съобщи, че според показанията на мигрантите те не са получили възможност да подадат молби за убежище в Турция, а със заплахи са били принудени да преминат на гръцка територия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments