13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусГърция ще обучава украински пилоти за самолетите Ф-16

Гърция ще обучава украински пилоти за самолетите Ф-16

Украинският президент, който е на официална визита в Атина, разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за перспективата в двустранните отношения. Володимир Зеленски ще присъства по-късно тази вечер на форума – среща на лидерите на Европейския съюз и ръководителите на страните от Западните Балкани, която се провежда в Атина.

Президентът на Украйна благодари за подкрепата от страна на Атина за европейската перспектива на Киев, както и помощта, която Гърция е готова да окаже за присъединяването на Украйна към НАТО. Атина поема ангажимент да обучава украински пилоти за самолетите Ф-16.

Стана ясно, че гръцки компании са в готовност да транспортират украинско жито по нови маршрути. Киев и Атина ще си сътрудничат по осигуряване на мир и сигурност в района на Черно море, заяви президентът Зеленски.

Премиерът Мицотакис потвърди, че Гърция ще оказва помощ – военна и хуманитарна – на Киев в синхрон с двустранни споразумения.

Гърция пое ангажимент да участва във възстановяването на град Одеса, където живеят много украинци от гръцки произход.

Двамата лидери заклеймиха агресията на Русия.

В момента се провежда срещата на украинския президент с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу. След това започва срещата на лидерите на Европейския съюз с ръководителите на страните от Западните Балкани.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments