19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусГ-7 предупреди да не се правят никакви опити за силово изменение на...

Г-7 предупреди да не се правят никакви опити за силово изменение на световния ред

Външните министри от Г-7 провеждат втория си ден от срещи в японския град Каруидзава. Тридневният форум включва дискусии по широк кръг от теми, включително необходимостта от единен подход към войната в Украйна, Китай и опасенията за Тайван.

След работната вечеря снощи първите дипломати от седморката днес продължават консултациите си. Снощи беше обсъдена ситуацията в Индийско-тихоокеанския регион, съобщи източник, пожелал да остане анонимен. „Външният министър на Япония каза, че отношенията с Китай изискват честен и открит подход, с което останалите външни министри се съгласиха“, изтъкна източникът, като каза още, че министрите са се споразумели да работят за мирно решение на тайванския въпрос.

„Твърдо ще отхвърлим всякакви едностранни опити за промяна на статуквото със сила или агресията на Русия срещу Украйна, както и нейната заплаха за използване на ядрени оръжия. По този начин ние ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на закона“, каза японският външен министър Йошимаса Хаяши във встъпителните си думи.

Министрите се договориха да продължат санкциите си срещу Русия и подкрепата си за Украина. Г7 осъжда решението на Русия да разположи на територията на Беларус тактическо ядрено оръжие.

В кулоарите на срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че съюзниците споделят „сериозно безпокойство“ от боевете в Судан, както и мнението, че те трябва веднага да бъдат прекратени, а враждуващите лагери да се върнат на масата на преговорите така, че африканската държава отново да тръгне по пътя към довършването на прехода от военно към гражданско управление. Британският му колега Джеймс Клевърли се изказа в сходен дух и призова генералите, замесени в бойните действия в Судан, „да поставят мира на първо място“.

Очаква се Китай също да бъде в челните редици на дискусиите. Като единствен азиатски член на групата, Япония изпитва все по-големи притеснения относно нарастващата мощ на съседен Китай в региона и е особено фокусирана върху възможността за военни действия срещу Тайван.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments