10.8 C
София
събота, май 7, 2022
НачалоНа фокусДали ще отпаднат напълно маските от 1 април?

Дали ще отпаднат напълно маските от 1 април?

Прибързана може да се окаже радостта на антиваксърите и антимаскърите от вчера с новината за отпадането на извънредната епидемиологична обстановка в страната от 1 април. Лично шефът на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев уточни, че вече се пишат текстове за промяна на закона така, че маските на закрито и особено в обществения транспорт да останат валидни и задължителни и след тази дата.
Депутатът от „Промяната“ е убеден:
„Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка“.
„Ще се наложат промени в закона, за да останат маските на обществените места и без епидемична обстановка, както и да може министърът на здравеопазване и директори на РЗИ по места да въвеждат част от мерките, с които сме свикнали“, обясни още той пред Би Ти Ви.
Вкарваме промени в закона за здравето, които внасяме на комисия още във вторник на извънредно заседание, съобщи Тонев.
Той каза още:
Предлагаме и при промяна на в епидемиологичната обстановка по региони, ако се получи регионално увеличение на бройките, да могат в самия регион да се въвеждат допълнителни мерки – такива, на каквито сме били свидетели и досега.
„Карантината на контактните лица от 1 април ще изчезне като общо правило, но директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да я налагат в конкретни случаи“. За болните карантината остава и продължават да се лекуват по досега установения ред.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments