14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоИЗБОРИДани Каназирева: Да се вземат мерки при сметището на с. Цалапица, за...

Дани Каназирева: Да се вземат мерки при сметището на с. Цалапица, за да не се стигне до екологична катастрофа

Коментар от Фейсбук на бившия областен управител на Пловдив – Дани Каназирева.

„Има ли и институционално бездействие за трагедията в нашата област?

🙏🏽 Искрено съжалявам за случилото се в нашия регион. Трагедията е голяма, редица семейства останаха без дом, а щетите са огромни. Мащабите са толкова големи, че единствено във възможностите на държавата е да помогне за възстановяването на щетите. Надявам се, че това ще се случи, без отново да коства години на хората.

В последните дни постоянно чувам въпроса кой носи отговорност. Фенове на преди месец отишлото си правителство призовават виновните да понесат отговорността си.

Аз не знам със сигурност кой носи отговорността, това е работа на компетентните органи, но ще кажа това, което аз знам като бивш областен управител, а на вас ще оставя изводите.

👉🏽 Още в края на 2020г. като областен управител получих сигнал от кмета на Карлово, че р. Стряма има нужда от почистване, и тъй като по нейното протежение има много мостови съоръжения, които са общинска собственост, под тях и 500 м. преди и след тях, почистването е в задълженията на общината. Незабавно след сигнала с моя заповед беше назначена междуведомствена комисия, в която взеха участие всички държавни институции, вкл. Басейнова дирекция и РИОСВ. Комисията категорично излезе със становище, че реката има нужда от сериозно почистване. Като областен управител с моя екип определихме три участъка – от с. Розино до втория мост на с. Слатина, от с. Столетово до консервната фабрика на с. Богдан и от Дъбене до Баня. Бяха констатирани огромни наносни отложения, растителност, риск за дигите и реката беше излезнала още тогава от очертанията и коритото си с 60-70м. и беше навлезнала в земеделски имоти и горски територии. Незабавно подписах всички изискуеми от областна управа документи и сключихме споразумение с Община Карлово за почистването. Това става февруари 2021г. Общината изготви проект за почистване и беше готова да го възложи. Няколко месеца след това дойде “Промяната” в България. От този момент започнаха и мъките на кмета, защото за да започне почистване на база подписаните от мен като областен управител документи, му е нужно издаването на разрешително от Басейнова дирекция и РИОСВ Пловдив. От тогава минаха две години, много се бързаше да се сменят всички шефове на държавни институции, уж щеше да има голяма “промяна”, но не, и до този момент при констатиран риск, все още действащо споразумение, разрешение за почистване на р. Стряма няма издадено, но пък гледам, че кандидат депутатите на “Промяната”, ДБ и БСП са много активни да помагат и да търсят отговорност. Е, колеги, задайте си въпросите към хората, които назначихте и вашите областни управители.

При това природно бедствие и тази наистина огромна трагедия за хората няма да си позволя да обвиня никой и ще се опитам, без да парадираме с мои колеги да бъдем в помощ, но исках да кажа фактите такива, каквито ги знам по времето, когато бях областен управител.

⚠️ Сега предупреждавам за същия риск, за който също многократно настоявах и взех мерки като областен управител – р. Марица в района на община Стамболийски и сметището при с. Цалапица, което е подкопано от реката. Ако не се вземат мерките при една ви скока вълна, екологичната катастрофа ще е с трансгранични последици. Всички мерки бяха взети от мен и моя екип, но отново трета година няма разрешително за почистване. Да не се питаме утре кой пак е виновен и кой носи отговорността“.

Снимка: БТВ Новините

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments