15.8 C
София
сряда, септември 8, 2021
НачалоПо светаДаряваме 51 000 дози от "Пфайзер" на РСМ, решиха депутатите

Даряваме 51 000 дози от „Пфайзер“ на РСМ, решиха депутатите

Депутатите единодушно ратифицираха споразумението, с което България дарява 51480 дози от ваксината „Пфайзер“ на Република Северна Македония. Дарението е на стойност малко над 1,5 млн. лева, а за да бъде ускорена процедурата, парламентът гласува ратификацията на две четения в рамките на днешното пленарно заседание.

Пленарният ден започна с нападки заради ниския ход на ваксиниране в България, вместо очакването да продължи гласуването на бюджета на НОИ. Критиките за ниския дял на ваксинирани българи бяха разменени по време на дебата за даряване на ваксини за Република Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и за продажбата на дози на Норвегия.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер. Този текст да бъде изрично вписан в Закона за здравето предложиха от ПГ на ИТН.

„Така както е направен законът след поправките преди повече от година, здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация на каквото прецени. Ние предлагаме в закона да се вкара текст, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат да задължи цялото население със задължителна ваксинация“, мотивира предложението си Тошко Йорданов.

Според него в последната заповед на здравното министерство, с което се затягат противоепидемичните мерки на територията на страната, се отваря вратичка работодателите да натискат служителите да си поставят COVID ваксина, заплашвайки ги с уволнение.

Служебният министър д-р Стойчо Кацаров коментира причините за въвеждане на нови мерки.

„Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим болните в болниците освен да наложим такъв тип мерки. Те са научно обосновани. Ако спазваме – това може да ни помогне в рамките на 2 – 3 седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход. Другото означава отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000 – 6000, 7000, в интензивните отделения 1000 души. Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме, да се наказваме – със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, каза Кацаров.

Работата на парламента продължава с разглеждане на бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК.

Два взаимно изключващи се проекта на бюджета на ДОО бяха предложени вчера – единият на ДПС, подкрепен от ГЕРБ и БСП, предвиждащ добавка от 120 лв. за пенсионерите за последните три месеца на годината, без преизчисляване на пенсиите.

Другият проект, подкрепен от бюджетната комисия, е повишение на минималната пенсия от 300 на 370 лв. и на максималната от 1440 на 1500 лв.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments