5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоУ насДелта вариантът на COVID-19 засяга и новородените

Делта вариантът на COVID-19 засяга и новородените

Новородено бебе почина от коронавирус. По данни на здравното министерство то е било с хронично неврологично заболяване.

За последните 24 часа децата, заразени с коронавирус са близо 340. Делта вариантът засяга повече новородени. Това показва опитът на медиците от ковид сектора на детската болница в София.

В ковид сектора на единствената детска болница са разкрити общо 5 легла – 2 от тях са за новородени.

„Това, което в последната вълна се наблюдава е, че доста по-често сред новородени се наблюдава коронавирус“, обясни пред БНТ д-р Маргарита Ганева – завеждащ COVID сектор СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

При повечето деца инфекцията протича по-леко.

„По-голямата част от децата изкарват леко или средно тежко вируса. И се налага хоспитализация във връзка с отказ от прием на храна, течности. Има нужда от венозна рехидратация“, обясни д-р Ганева.

По-застрашени от тежко протичане на коронавируса са децата с придружаващи заболявания. Това са и пациентите, при които се е наложила кислородотерапия.

В ковид сектора рядко остават свободни легла. А до скоро за него не е имало и достатъчно апаратура.

„Бяхме осигурили обществена поръчка с нужните апарати, които трябва да бъдат закупени. Тъй като това би отнело време, за щастие с нас се свързаха от фондация „За доброто“, каза д-р Ганева.

Фондацията организира дарителска кампания в социалните мрежи, която приключва за борени дни.

„Ние имахме една част от сумата, събрана вече от ковид кампанията. И останалата сума, която беше 10 000 лева, я събрахме в рамките на 3 дни. Има страшно много активни хора, които реагираха моментално, за което им благодарим“, коментира Надежда Рангелова от фондация „За доброто“.

Закупени са 12 апарата на стойност 20 000 лева, които вече са доставени в болницата. В ковид сектора набират и доброволци – студенти от Медицинския университет. От болницата казаха, че спестените от апаратурата средства ще бъдат похарчени за ковид отделението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments