-5.6 C
София
петък, януари 14, 2022
НачалоУ насДелян Добрев: Чакат ни фалити, тежка безработица и поскъпване на стоките

Делян Добрев: Чакат ни фалити, тежка безработица и поскъпване на стоките

Влизаме в една спирала с цената на тока, от която трудно ще излезем. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев на трибунка в Народното събрание. Малко по-рано председателят на парламента Никола Минчев отряза предложението на ГЕРБ за компенсаторен механизъм за цената на тока.

По думите на Делян Добрев председателят на парламента Никола Минчев използва един нарочен текст и е отложил обсъждането на компенсаторния механизъм за след Нова година. Преценката му е грешна и отлага разглеждането на въпроса с един месец. Дотогава Добрев е убеден, че ще има фалити на фирми, увеличена безработица, по-високи цени в магазините и огромни разходи в бюджета.

Той обясни, че това, което от коалицията ГЕРБ/СДС предлагат, е компенсаторен механизъм за цената на тока за крайните небитови потребители, който предвижда разликата между 1061 лева и 119 лева да бъде покрита 75% от държавата. Държавата да плати 75% от разликата между високата цена и ниската, която предлага регулаторът, поясни Добрев.

Той обясни и откъде могат да се намерят пари по мярката, отговаряйки на опонентите: само за първите 3 месеца АЕЦ „Козлодуй“ ще има свръхпечалба от 2.3 млрд. лева. Тоест дори с компенсаторния механизъм, държавата ще изземе повече от бизнеса, отколкото ще върне, посочи Делян Добрев. Ние се намираме в изключително тревожна ситуация и трябва да бъдат взети веднага мерки, настоя Добрев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments