13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоУ насДеница Сачева: 12% ръст на пенсиите по швейцарското правило е възможен

Деница Сачева: 12% ръст на пенсиите по швейцарското правило е възможен

„12% ръст на пенсиите по швейцарското правило ще бъде възможен, тъй като това се залага по закон и няма как да бъде отменено. И в момента бюджетът залага тези 12% ръст. Минималната работна заплата е решение на Министерския съвет и зависи от служебния кабинет. Дефицитът от 11 млрд. лв. много ясно се разпределя – 5 млрд. от него са свързани с увеличените пенсии и допълнителните здравно-осигурителни плащания на държавата. Почти 2 млрд. са свързани с увеличените заплати в различните сектори. Около 3 млрд. са капиталовите разходи“. Това каза за Bulgaria ON AIR бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Да се внесе бюджет в НС, когато повечето партии са с настройката, че може би ще отидат на избори, това би означавало скок на популизма до такива размери, че вероятно и този дълг от 48 млрд. може да се окаже недостатъчен за следващите 3 г.“, изтъкна тя.

„От финансовия министър чухме изключително тревожни данни за бюджета. Че ще има дефицит от 6,6%, което ни отдалечава от плановете за еврозоната и ще постави страната пред голямо изпитание в следващите 3 години. Трябва да се тегли допълнителен дълг, който ще бъде в размер на 16 млрд. годишно. Това са тревожни числа, до които ни доведоха политиките на правителството на „Продължаваме промяната“. Беше съобщено, че служебното правителство не възнамерява да внесе бюджет за следващата година“, каза още Сачева.

По думите ѝ ще се търсят различни пресечни точки и варианти за подкрепа за бюджета. Сачева е оптимист, че ще се намери решение.

„С президента ще бъдат обсъдени възможностите за сформиране на кабинет в рамките на първия мандат. Правителство на малцинството е крайна форма, която също сме готови да предложим. Не е най-добрата форма, но сме готови да докажем, че сме отговорни хора“, каза още тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments