22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусДенков и Габриел ще се сменят на премиерския пост на 9 месеца

Денков и Габриел ще се сменят на премиерския пост на 9 месеца

Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящия парламент имаме затруднения и има опасност да се отиде на шести. Още в началото на 49-ото НС инициирахме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Представихме и обсъдихме с ГЕРБ и управленска програма, която да стане основа. Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи.

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се реализира с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленсктата програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ.

Това заяви кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той и кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел застанаха заедно пред медиите, за да опишат договореното между двете първи политически сили – съвместно правителство с премиер на ротационен принцип.

Денков описа по-скоро като изключение смяната на някои от имената в първия предложен от ПП и ДБ вариант за кабинет. Но не изключи да има и такава.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е пределно ясно – тя може да помогне за реализиране на приоритетите ни. Интегрирането ни в европейските структури, членството в Шенген, еврозоната, изисква както сериозен експертен потенциал, така и сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър парламентьор и представител в европейските институции от нея, който да помогне за реализирането на този приоритет.

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира широка конституционна платформа с парламентарна подкрепа. Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца – в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вице и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Промени в първоначалния състав и структура на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ

 

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство,

за да излезе от настоящата политическа криза;

за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;

за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

  1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.
  2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.
  3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.
  4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
  5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.
  6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.
  7. Законодателната и управленската програма са приложени.

 

Мария Габриел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments