12.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусДенков: Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин

Денков: Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин

Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин. Това каза премиерът Николай Денков на церемонията за честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София.

„Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим заедно и имаме обща цел, можем да ги постигнем и по мирен път“, заяви той.

„Дори и тогава ще се наложи да защитаваме, може би и с кръв, това което сме постигнали. Защото българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако Българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад“, изтъкна Денков.

„Трябва да гледаме нашите идеали, нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите“, коментира още премиерът.

Той коментира и обстановката след наводненията по Черноморието, като посочи, че държавата ще отпусне средства за засегнатите от наводнението населени места. Обнадеждаващото е, че след като спряха дъждовете, се нормализира обстановката, постепенно пътищата стават проходими, отбеляза той.

И още: „Осигурено е всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората –  храна, вода“.

Николай Денков посочи, че експерти от Министерството на труда и Агенцията за социално подпомагане вече са на терен. Те обикалят наводнените къщи и обясняват на кметовете какви са необходимите действия от тяхна страна, за да получат помощ:

Хората, засегнати от бедствието, ще получат по 1512 лева за възстановяване на постройките и къщите и още по една сума  – до 2500 лева. Те ще получат точни обяснения как и какво е необходимо да направят, за да се получат средствата:

„Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, до тази сума, които се дават за повредени къщи и помещения там, където живеят хората. Отделно има друга сума, която е до 2500 лева, свързана с повредени електрически уреди. Тези възможности ще бъдат осигурени като помощ.

Как да се подходи, какво да направят – хората ще получат тези обяснения от Агенцията по социално подпомагане“, каза премиерът и уточни, че тези средства могат да бъдат получени в срок до 1-2 месеца.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments