15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусДенков отговори на критиките на Радев като изтъкна, че защитава националния интерес

Денков отговори на критиките на Радев като изтъкна, че защитава националния интерес

Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев като изтъкна, че защитава националния интерес и всякакви други спекулации са неоснователни, съобщава БНТ.

Той поясни още веднъж позицията си за касетъчните бомби като изтъкна, че думите му пред „Скай нюз“ са извадени извън контекста.

„България, както и над 100 други държави, е подписала споразумението, което забранява касетъчните боеприпаси. Ние сме унищожили тези боеприпаси, не могат да преминават през нашата държава, но въпросът, ако чуете интервюто на „Скай нюз“, беше в съвсем друг контекст: „Дали бихте укорили Украйна, че ги ползва, при положение, че Русия вече ги ползва срещу тях.

Да, ние спазваме споразумението, няма да ги използваме и не подкрепяме използването им, но няма как да съдим Украйна за това, че когато срещу нея се използват такива боеприпаси и тя е решила да ги ползва. Това беше контекстът, разбира се, изречението беше извадено извън това и беше ползвано по друг начин“, посочи Денков.

Припомняме, че по-рано президентът Румен Радев отново изрази критика към управляващите и позицията им за войната с Украйна.

Министър-председателят потвърди, че правителството подготвя изпращането на старите БТР-и на МВР на Украйна.

„Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха „да“ и ги подготвяме да ги изпратим“, каза Денков.

Премиерът е в Румъния, където се срещна със своя колега Марчел Чолаку.Двамата са обсъдили усилията на двете държави за присъединяването към Шенген и задълбочаване на сътрудничеството. Като например, в областта на транспорта, където отлежава проект за втори мост Русе-Гюргево, а днес той придобива ново значение.

„От години обсъждаме втори мост край Русе-Гюргево, тъй като е важно направление, което директно свързва България с Букурещ. То придоби ново значение с войната в Украйна, тъй като е част от логистичното направление за подготовка за отбрана на Източния фланг на НАТО и затова имаме всички основания заедно да ускорим процеса за планиране, проектиране и подготовка на този мост във възможно най-кратки срокове.

Затова и обсъдихме възможни източници за финансиране, за да се реализира по-бързо. Същевременно тази задача изисква време. Ние поставихме въпроса да се пусне бързо и ферибота Руге – Гюргево, за да подпомогнем този интензивен трафик“, коментира Денков.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments