12.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусДенков очаква сигнал от зърнопроизводителите за конструктивен диалог

Денков очаква сигнал от зърнопроизводителите за конструктивен диалог

На фона на мащабен протест срещу отскоро разрешения внос на украинско зърно премиерът Николай Денков заяви, че е в очакване на сигнал от зърнопроизводителите, че са готови за конструктивен диалог.

„Проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, той е решен. Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим, те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат „готови сме да се видим“. България трябва да взема решения точно според собствените си национални интереси. Аз не искам да съобразявам нашите решения, нашите интереси, с интересите на други държави“.

Според премиера Денков въпросът за отпадане на забраната за внос на украинска земеделска продукция не се приема еднозначно от всички земеделски производители и голяма част от тях подкрепят разрешения от парламента внос.

„Например, в срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха там, казаха, че са за отпадане, защото всъщност цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече,  хайде да бъда по-внимателен, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна“, каза премиерът Денков, който в събота съобщи, че Киев поема ангажимент да наложи временни ограничения при износа на украинска селскостопанска продукция като се съобрази с всяка държава разрешила внос, така че да не наводни нейния пазар.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments