1.6 C
София
сряда, октомври 27, 2021
НачалоНа фокусДенков: Училището е задължително, докато ресторантите и моловете са по желание

Денков: Училището е задължително, докато ресторантите и моловете са по желание

„Училището е задължително и ние сме длъжни да осигурим безопасна среда, като при сегашните високи стойности на заболяемост избегнем струпването на хора и заразата. Докато ходенето в ресторант или мол е по желание. Тук виждам ролята на родителите, които трябва да обясняват на децата си рисковете от събиране в ресторантите или моловете и да ги контролират къде ходят. Освен това за тези места има въведени “зелени сертификати” за възрастните, каквото изискване няма за училищата. Т.е. средата е една идея по-безопасна“, заяви министърът на образованието Николай Денков в интервю за в. „24 часа“.

„Десетте процента болни ученици са критерий за преминаване онлайн на отделно училище, в което има епидемично огнище. Той важи обаче само при обща заболяемост на ниво община под 500 на 100 000. Сегашната мярка за прекратяване на присъствените занятия във всички училища е приложена при заболяемост на ниво община над 750 на 100 000 души и препълнени болници. Това е съвсем различна ситуация“, обясни още той.

„Към момента са ваксинирани общо малко над 37% от учителите и над 4% от гимназистите. Те са разпръснати в цялата страна. Няма как да организираме присъствено обучение само за тях. Дали е реалистично връщането на малките ученици от тъмночервените общини – отговорът на този въпрос зависи от съгласието на родителите техните деца да бъдат тествани безплатно със слюнчени тестове, както и от готовността на учителите да направят избор между ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване два пъти в седмицата.

Правим всичко възможно да създадем организация тестването да започне веднага, щом има налични тестове за ученици. Някои училища вече имат опит в това. Събираме информация за готовността на училищата да обезпечат присъственото обучение при новите условия – със задължително тестване на учениците и с преподаватели със зелен сертификат или тестване.

С Отрасловия съвет в системата на средното образование обсъдихме организацията на процеса в детайли“, допълни Денков.

„Засега учениците от 1-ви до 4-ти клас ще бъдат тествани само тези от общините с обща заболяемост над 750 на 100 000 души. Пак там ще се изисква и зелен сертификат или тестване за учителите в начален етап. При наличие на достатъчно тестове поетапно ще включим и по-големите ученици заедно с техните преподаватели при същите условия.

Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани. Ще поръчаме максимално щадящи тестове. Някои родители предпочитат да се използват такива, при които до детето не се докосва нищо, а то само плюе в пликче или чашка.

При тях получаването на резултата е малко по-сложно и е необходима помощ от възрастен поне за най-малките ученици. Други родители са съгласни да се използват т.нар. близалки – детето държи в устата си малък тампон, закрепен на пластмасова клечка. Този вид тест може да се прави самостоятелно от децата“, разказа пред „24 часа“ министърът.

„Уточняваме организационните детайли с директорите на училищата. Идеята е учителите да тестват децата в началото на деня в понеделник и четвъртък. В училище ще бъдат допускани само деца, чиито родители са съгласни те да бъдат тествани два пъти седмично. Останалите ще продължат да учат онлайн. Няма нужда от представително проучване сред родителите, тъй като това е локална мярка за общините с над 750 заразени на 100 000 души. Това са условията за присъствено обучение в тези общини. Родителите там имат избор – или детето им да бъде тествано 2 пъти в седмицата по щадящ начин и да ходи присъствено на училище, или да остане в къщи и да учи онлайн“, каза Николай Денков.

„Според статистиката на здравните власти, ако около 15 септември т.г. са се разболявали около 100 деца и младежи на ден, то в някои дни от последната седмица този брой вече надхвърля 500 дневно. В сравнение със 17 септември т.г. сега карантинираните ученици са почти пет пъти повече, а карантинираните учители – над три пъти повече. Според официалните данни на Министерството на здравеопазването над 37% от учителите вече са ваксинирани, а повече от 10% са преболедували. Т.е. половината преподаватели в страната веднага могат да получат зелен сертификат и не виждам защо биха били против него. При сегашните високи стойности на заболяемост зеленият сертификат и редовното тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск за здравето и живота. Ако искаме децата да са в клас, учителите трябва да изберат един от трите варианта – ваксина, документ за преболедуване или тест два пъти в седмицата. Тази система успешно е
въведена в цяла Европа.

Разликата между учителите и останалите професии е голяма – ако един продавач няма зелен сертификат и магазинът остане затворен заради това, вие ще напазарувате в съседния магазин. Но ако учителят на вашето дете няма зелен сертификат и не може да влезе в училище, няма да има кой да преподава на детето ви. Поради тази причина за въвеждането на това изискване в образователната система е необходимо време за подготовка.

Още през лятото започнахме мащабна информационна кампания, в която се включиха над 85% от директорите на училища и детски градини в цялата страна. По време на множеството онлайн срещи повече от 20 авторитетни медицински специалисти отговаряха на въпроси за ваксините от всякакъв характер. Впрочем в резултат на този първи етап на кампанията делът на ваксинираните преподаватели се увеличи с над 10 процентни пункта от август досега. Миналата седмица започнаха такива онлайн срещи с учители, които се провеждат всеки работен ден. Само в първите четири от тях се включиха 970 педагози. Желаещите са повече от 3000″, допълни той.

„Моята заповед от 20 октомври т.г. разпорежда учениците да учат от разстояние в електронна среда през времето, през което присъствените учебни занятия са прекратени от министъра на здравеопазването заради висока заболяемост. Ако моята заповед бъде отменена, учениците ще останат вкъщи, но няма да учат. Т.е. с отмяната на моята заповед не се постига целта учениците да влязат отново в клас. Тази цел се постига с усилията на всички – трябва да спазваме мерките, да се ваксинираме, за да спадне заболяемостта. Тогава всички ученици ще се върнат в училище“, сподели министърът на образованието.

„Има известен напредък през последните няколко години при стимула за развитие на науката от страна на държавата, но все още не е разгърната цялата система за финансиране на научните изследвания, както и на тяхното приложение в полза на икономиката и обществото. Надяваме се, че реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми и националните научни програми ще променят качествено средата през следващите няколко години“, заяви Николай Денков, който беше избран за академик в областта на природо-математическите науки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments