22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусДепутатите гласуват първата ротация на председателя на правната комисия

Депутатите гласуват първата ротация на председателя на правната комисия

Народното събрание ще гласува първата ротация на председателското място в правната комисия, като Анна Александрова от ГЕРБ-СДС се очаква да поеме поста председател, а досегашният – Стою Стоев от ПП-ДБ, ще заеме заместник-председателското място.

Това предвижда проект на решение, което ще гласуват депутатите.

С друго решение се предлага Тома Биков от ГЕРБ да бъде избран за председател на постоянната комисия по културата и медиите след оставката на Вежди Рашидов.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и четири отделни законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, три от тях, внесени от ПП-ДБ, и един  – от ГЕРБ-СДС. Първата група промени предвиждат въвеждане на ограничителни мерки за новите водачи, придобили категория В и В1.

Предлага се в рамките на една година за тях да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта. С други изменения се предвижда задължението контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и глоби на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива.

Предвижда се и забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3 000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез. С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност и на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

В кратката седмична програма на депутатите са включени и годишните доклади за дейността на службите за 2022 година, както и окончателните промени в закона за храните, в закона за електронното управление и в закона за достъп до обществена информация.

Днес или най-късно утре се очаква лидерите от коалициите в управлението да проведат лидерска среща, на която да изяснят позициите си по редица въпроси, станали повод за престрелки през медиите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments