5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусДепутатите гледат три проекта, даващи "зелена светлина" за начало на европреговори на...

Депутатите гледат три проекта, даващи „зелена светлина“ за начало на европреговори на Скопие

Очаква се парламентът да разгледа три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

След близо 8 часово заседание Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение предложен от председателя на парламентарната група на „Демократична България“.

Свои проекти имат и парламентарните групи на ГЕРБ – СДС и ДПС.

Предложението на „Демократична България“ предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за промени в проекта за преговорна рамка и да вдигне ветото срещу Скопие. Това трябва да стане при 4 условия: Прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано изписването на българите в конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на македонски език. Да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие и периодичния преглед на изпълнението на Договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

Министърът на външните работи Теодора Ганчовска напомни:

„Неслучайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави-членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция. Предложение на френското председателство и може би ще бъде валидно до края на френското председалство“.

БСП гласува „въздържал се“ за проекта на Демократична България и „против“ другите два.

„Възраждане“ бяха против всички. Пленарната зала ще определи крайното решение днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments