-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусДепутатите решават за компенсации на потребителите на моторни горива

Депутатите решават за компенсации на потребителите на моторни горива

Депутатите днес решават дали да въведат компенсиране на потребителите на моторни горива, а временната парламентарна комисия за установяване фактите по сключения меморандум с „Джемкорп“ ще представи доклада за дейността си. В дневния ред е включено разглеждане на предложението на БСП за въвеждане на долен праг за минималната работна заплата.

Парламентът ще започне работа с обсъждане на първо четене на промени в Търговския закон и в Гражданско-процесуалния кодекс.  И двата имат за цел улесняване – в Търговския закон – на откриване на производството по несъстоятелност и преструктуриране, а в ГПК – чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство.

Временната комисия за установяване на всички факти около подписания меморандум с „Джемкорп“ и прекратяването му ще представи доклад със своите заключения. В него се отправя препоръка ДАНС и Министерски съвет да предприемат действия в рамките на своята компетентност.

Депутатите ще разгледат и два закона, свързани с енергетиката. В законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива се предвижда да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, а приходите да се използват за компенсация на всички потребители, включително и стопански. Промените в Закона за енергетика уреждат съхранението на електроенергия.

Като точка 8 в дневния ред присъстват и промените в Кодекса на труда, внесени от БСП. Предлага се минималната работна заплата ежегодно да се преизчислява на база 50% от средната.

На заседанието на социалната комисия вчера депутатите оставиха на правителството да реши колко най-малко може да се плаща за труд у нас от догодина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments