14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусДепутатите решиха да не си намаляват заплатите

Депутатите решиха да не си намаляват заплатите

Депутатите няма да намаляват заплатите си. Това се реши днес при разглеждането на промените в Правилника за организация и дейността на Народното събрание. Предложението заплатите да се намалят бе на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова. То предвиждаше почти тройно намаление на депутатските заплати от 4728 лв. на 1575 лв. За него в пленарната зала обаче гласуваха едва 8 души, 109 се обявиха „против“, а 31 се въздържаха.

Предложението е ясно защо се прави. Заради ножицата, която съществува между хората, които работят на минимална заплата и представителите на институциите. Коректно е да се каже, че това ще засегне министрите и други представителни институции, като президентството, Конституционния съд, обясни Манолова. Тя обясни, че няма илюзии, че това й предложение ще се приеме. И затова призова депутатите да помислят дали е редно на тези им заплати да им се заплащат и картите за държавния и обществен транспорт по въздух, суша и вода.

Ние парламентарна кола няма да ползваме, зарече се още Манолова. По думите й в предишното Народно събрание групата на ИБГНИ не е ползвала полагащите й се коли. Затова тя настоя вече само по една кола да се полага на парламентарна група. Това обаче също бе отхвърлено. Тази тема е много чувствителна за всеки български граждани и е звучала много години назад в тази зала, коментира парламентарната шефка Ива Митева. Тя попита Манолова дали си дава сметка как изобщо се определят възнагражденията в държавата. Митева подчерта, че намалят ли се заплатите, се намаляват и всички останали на високопоставени държавници, политици и в администрацията.

Трябва да се преразгледат тези заплати. Крайно време е. Недопустимо е членове дори на регулаторни органи да получават заплата, която се определя от председателя на парламента, депутати, вързани са със заплати на министри в проценти. Трябва да се намери единен подход и да се определят как да се определят тези заплати, каза тя. Митева обясни, че е подготвила писма към всички органи на изпълнителната власт с настояване да кажат какви пари са получавали, включително за дрехи и пътувания през последните години. Митева припомни и, че в 44-ото НС бяха увеличени парите за личните асистенти, социалните работници отново останали с най-мизерните заплати. Разказа, че мнозина от тях се оплакали от това и запитали дали не трябва да се преквалифицират за по-добро заплащане. Знам, че когато стане въпрос за заплатите, се вадят всякакви аргументи. Не смятам, че примера с личните асистенти беше особено подходящ да звучи от тази трибуна. Няма да влизам в този спор, защото за българските граждани, които получават по 700 лв. заплата, този спор е доста лицемерен и абсурден, отвърна Манолова. Готова съм да си обявя фиша, за да се види, че като директор на дирекция съм получавала повече пари, отколкото сега като председател на парламента, каза още Митева.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments