12 C
София
неделя, септември 5, 2021
НачалоНа фокусДепутатите са разединени относно идеята да не заседават всяка седмица

Депутатите са разединени относно идеята да не заседават всяка седмица

И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна в правилника за работа на парламента. Преди заседанието депутатите коментираха лансираното вчера предложение две пленарни заседания да има само две седмици в месеца, а в другите две депутатите да работят усилено в комисиите, в които членуват.

Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и една седмица да работят в парламентарните комисии е само идея – това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева. Тази идея даже не е записана като текст в правилника. Тя каза, че предлага тази идея с една единствена цел: да се подобри качеството на законите, които приемат народните представители. Каза също, че идеята е била представена на председателски съвет и там е срещнала подкрепа.

Днес обаче не всички депутати мислеха по този начин.

„Тук идеята не е парламентът да не работи. Напротив – парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи“, каза Ива Митева.

„По-скоро не бихме го подкрепили, всъщност не по-скоро, сигурно не бихме го подкрепили. Въпросът е дали много активно да не го подкрепяме. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят“, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

„Ще обсъдим, разбира се, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето становище. Сега тепърва предстои тук да обсъдим отново. Има резон и в това предложение. Трябва да се видят всъщност всички детайли“, каза на свой ред Филип Попов от БСП за България.

„Предложението, което направиха колегите, което още не сме приели не за друго, а заради общественото мнение, трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

От парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме“ внесоха искане в деловодството на парламента за изслушване на ръководството на КЕВР за повишаване на цената на водата. Освен това са внесли и промени в Закона за ВиК.

„След топлинния удар от повишаването на цената на парното, след токовия удар с повишаването на цената на тока, сега повишването на цената на водата реално ще потопи българските домакинства. Реално след ежегодно повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството на питейната вода се подобри, нито качеството на услугата, нито се намалиха течовете и загубите на вода, те продължават да са средно с 60%, а някъде стигат и близо до 80%. Нито пък се реши проблемът с безводието в стотици населени места в България. Тоест, резултатът е един – плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро“, коментира Мая Манолова.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments