14 C
София
неделя, септември 5, 2021
НачалоПо светаДжеф Безос получи лиценз за полети на хора до Космоса

Джеф Безос получи лиценз за полети на хора до Космоса

Компанията „Блу ориджин“ на милиардера Джеф Безос получи от американското Федерално управление по авиация лиценз за полети на хора до Космоса, предаде Ройтерс. Основателят на „Амазон“ Безос трябва да полети в Космоса на 20 юли с апарата „Ню шепард“. Издаденият на „Блу ориджин“ лиценз е валиден до август.

Федералното управление по авиация е изискало от „Блу ориджин“ да направи проверка на хардуера и софтуера на ракетата-носител по време на тестов полет. Компанията успешно е изпълнила поставените законови изисквания.

Полетът на Джеф Безос ще бъде осъществен повече от седмица, след като основният му конкурент в сферата на космическия туризъм – Ричард Брансън, стигна до ръба на Космоса и успешно се завърна на Земята на 11 юли.

Компаниите „Върджин галактик“ на Брансън, „Блу ориджин“ на Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм. „Върджин галактик“ планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г. „СпейсЕкс“ се готви да изведе в орбита един милиардер и избрани чрез томбола негови спътници през септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments