Джон Мейджър: Брекзит ще бъде „по-брутален“, отколкото някой е очаквал

0

Брекзит може да бъде „дори по-брутален от очакваното“. Тази прогноза направи бившият премиер Джон Мейджър. В Лондон бившият министър-председател заяви, че „негъвкавостта“ и „заплахите“ на Великобритания към ЕС ще направят бъдещата търговия „по-малко печеливша“, съобщава BBC. Той предупреди още за „разяждащото“ въздействие върху репутацията на Обединеното кралство на предложения закон, който дава на министрите правомощието да преразглеждат аспектите на споразумението за Брекзит.

Министрите заявиха, че не възнамеряват да използват правомощията, но ,според тях, са необходими като „предпазна мярка“, в случай че споровете за изпълнението на споразумението не могат да бъдат разрешени по друг начин. Джон Мейджър, който беше открит критик на излизането на Обединеното кралство от ЕС каза, че „това е хлъзгав наклон, по който нито едно демократично правителство не бива да се пуска“.

В лекция в Middle Temple, Мейджър, който е премиер на Обединеното кралство от 1990 до 1997 г., призова парламентът да се противопостави на мерките в законопроекта, който според него заплашва основните свободи и може да постави министрите над закона.“Това действие е безпрецедентно в цялата ни история. Нанесе вреда на репутацията ни по света“, каза той. Джон Мейджър заяви, че не е оптимист относно перспективите за търговски преговори между Обединеното кралство и ЕС, които бяха възобновени в Лондон в понеделник, като заяви, че Обединеното кралство не е „откровено“ относно възможните резултати.

Великобритания и ЕС се състезават с времето за осигуряване на споразумение преди 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз в края на преходния период след Брекзит.Обединеното кралство заяви, че се надява да осигури всеобхватна сделка по модел на споразумението на ЕС с Канада, но Мейджър смята, че е „нередно“ министрите да се правят, че не търсят далеч по-дълбоки ангажименти в ключови области като енергетиката и авиацията.

Той заяви, че се опасява, че в резултат на това процесът ще завърши или без сделка, или с „немощно“ споразумение, което създава нови бариери пред търговията и ще бъде „предателство“ на обещанията, дадени на британските избиратели по време на референдума от 2016 г. Някои параметри на Брекзит увеличават риска от разпадане на Обединеното кралство, според него. Той каза, че правителството на Обединеното кралство може да отклони исканията за поредния референдум за независимост в Шотландия и трябва да обмисли двуетапен процес.

Джон Мейджър също предупреди, че напускането на Великобритания от ЕС я прави „по-малко подходяща“ за най-стария й и силен съюзник ,каквито са САЩ. Докато Обединеното кралство имаше огромни сили и активи, сега по мнението му, Великобритания „вече не е велика сила“ в свят, доминиран от САЩ, Китай и ЕС. „Нашето голямо международно влияние се основаваше на нашата история и репутация, подкрепено от членството ни в Европейския съюз и от тесния ни съюз със САЩ. Изведнъж вече не сме незаменим мост между Европа и Америка“, предупреждава още Джон Мейджър.

Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук