16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоПо светаДжо Байдън подкрепи членството на Швеция в НАТО при срещата си с...

Джо Байдън подкрепи членството на Швеция в НАТО при срещата си с Улф Кристершон

Президентът на САЩ Джо Байдън демонстрира подкрепа за влизането на Швеция в НАТО в сряда в разговор с премиера на скандинавската държава Улф Кристершон, на фона на усилията за преодоляване на съпротивата от другия съюзник в НАТО – Турция, съобщава Ройтерс.

Байдън заминава в неделя на пътуване зад граница, което е съсредоточено около срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Съществуват съмнения, че Турция ще отмени опозицията си навреме, за да позволи на лидерите на алианса да приветстват Швеция в своите редици на срещата на върха.

В Овалния кабинет американският президент разговаря с шведския премиер, като заяви пред репортери, че иска да повтори подкрепата на САЩ за присъединяването на Швеция към НАТО. Той каза:

„Очаквам с нетърпение вашето членство в НАТО“.

Кристершон благодари на Байдън за поканата и каза, че Швеция „цени високо“ подкрепата на Байдън за членство на неговата страна в НАТО. „Също така смятаме, че имаме с какво да допринесем в алианса“, добави той.

 

Шведският премиер каза след среща с Джо Байдън, че двамата лидери са се съгласили, че предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс е „естествен момент“ за финализиране на кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към алианса.

„И двамата осъзнаваме, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс след седмица е много естествено време да приключим с това. Но и двамата знаем, че само Турция може да взема турските решения“, каза Кристершон пред репортери в шведското посолство във Вашингтон.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО миналата година, като след инвазията на Русия в Украйна се отказаха от дългогодишната политика на военно необвързаност. Кандидатурите за членство трябва да бъдат одобрени от всички членки на НАТО, но Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата на Швеция.

Швеция, Турция и ръководството на НАТО ще се срещнат в Брюксел в четвъртък, за да се опитат да намерят решение преди срещата на върха на НАТО следващата седмица.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments