Диана Ефтимова: Опцията машинно гласуване в чужбина предполага обществена поръчка

0

Процедурата при президента за сформирането на ЦИК е сходна с тази през 2013 година. Тогава съставът беше от 19 души, но беше определено коя партия да излъчи председател. Това обясни в интервю за БНР Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда. Сега неяснотата при излъчването на ръководство на комисията според Ефтимова създава напрежение още преди тя да е започнала работа.

Действията на ГЕРБ от последните дни – жалбата пред Конституционния съд и оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК вече са част от тяхната предизборна кампания, смята Ефтимова.

Ако изборите са на 11 юли, сроковете за работата на ЦИК започват да текат на 11 май, припомни Диана Ефтимова.

„Сроковете се приемат с хронограмата на ЦИК, която е своеобразна пътна карта.“

Опцията машинно гласуване в чужбина предполага провеждане на обществена поръчка за допълнително купуване на машини. Предишната поръчка беше за конкретен брой машини при конкретни условия“, уточни Ефтимова. Остава въпросът за логистиката на машините, който е ключов, отбеляза още тя.

Важен нов момент в Изборния кодекс е въвеждането на видеонаблюдението – ЦИК следва да определи условията и реда за осигуряването му, посочи още Диана Ефтимова в предаването „Преди всички“.

Машините трябва да са основна част от обучението на членовете на секционните комисии, подчерта Ефтимова, като припомни, че на последния парламентарен вот много от членовете на СИК не бяха виждали машина преди самия изборен ден.

Сн.БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук