16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоЗдравословноДиетата TLC сваля холестерола за 6 седмици

Диетата TLC сваля холестерола за 6 седмици

Диетата TLC е 5-а в класацията на сп. U.S. News and world report. (“24 часа” вече публикува диетите, поставени на по-предни места в рубриката “Сила за живот”.)

Диетата TLC е създадена с основна цел – как с храна може да се намали лошият холестерол. Както личи от името (Therapeutic Lifestyle Changes) стремежът е да внесе терапевтични промени в начина на живот. Това се постига чрез включване в менюто на много зеленчуци, плодове, въглехидрати – хляб, зърнени храни, пълнозърнести тестени изделия и постно месо – пиле, риба. Параметрите на диетата са доста широки и предлага голяма свобода при избора на продукти.

“TLC е стратегия за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, която не изисква силни лекарства, нито приготвяне на отделни ястия за вас и останалата част от семейството – казва Луис Ръствелд, диетолог в Катедрата по семейна и обществена медицина в Медицинския колеж “Байлор” в Хюстън. – Спазването на диетата не налага закупуване на специални храни или елиминиране на такива, които харесвате. Просто сравнявате продуктите в магазина, като четете етикетите им и избирате по-здравословните версии”, обяснява той.

TLC позволява да намалите нивото на лошия холестерол, който образува склеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и причинява деменция и сърдечни болести. Според изследвания при стриктно спазване на хранителния режим този холестерол спада с 8-10% в рамките на 6 седмици. При това

този режим на хранене допринася и за намаляване на килограмите

Диетата е измислена от експерти от Американската асоциация за превенция на сърдечносъдови заболявания, а принципът се основава на рязко намаляване на мазнините, особено наситените.

Примерното меню според U.S. News and world report изглежда така:

Месо – 140 грама дневно или по-малко, предимно пилешко, пуешко без кожа или риба.
Нискомаслени или обезмаслени млечни продукти – малко количество 2-3 пъти на ден
Зеленчуци – 3-5 порции, плодове – 2-4 порции дневно (фибрите помагат да се блокира усвояването на холестерола при хранене).
6-11 порции на ден пълнозърнени хляб, ориз, паста и други въглехидрати.
Въглехидратите са неизменна част от хранителния баланс на организма и помагат за намаляване нивата на лошия холестерол. Затова дневният им прием трябва да е 50-60 на сто общите калории и да се набавя главно от пълнозърнени храни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments