Диетолог говори за ползите и опасностите от бананите

0

Диетологът Михаил Гинзбург говори за ползите и опасностите от бананите в интервю за телевизионния канал Звезда.

Според него бананите не са по -полезни от другите плодове, но в същото време са по -хранителни. „Те съдържат около 70-80 калории на 100 грама. За сравнение, ябълките имат 56 калории на 100 грама, портокалите имат някъде около 50-52 “, каза експертът.

Според Гинсбург твърдението, че бананите могат да помогнат за справяне с безсънието, е доста противоречиво. Той отбеляза, че има храни, които насърчават производството на серотонин, мелатонин, но ефективността на това е много условна. „Струва ми се, че безсънието е второстепенно, ситуационно нещо, тоест ако човек например има неплатен заем или проблеми със семейството си, е малко вероятно банан да му помогне“, подчерта той.

Основното предимство на бананите е в съдържанието на неразтворими диетични фибри, които включват целулоза и фибри, каза диетологът. Те помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, както и за насърчаване на нормалната функция на червата. В същото време Гинзбург подчерта, че не си струва да се говори за банани като вид панацея, тъй като тези влакна се намират във всички плодове и зеленчуци.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук