20 C
София
сряда, юни 16, 2021
Начало Здравословно Диетолог посочи най-доброто време за закуска

Диетолог посочи най-доброто време за закуска

Колко време си струва да закусите, за да получите максимална полза и какъв е рискът от липса на сутрешен прием на храна, каза Андрей Бобровски, кандидат на медицинските науки, диетолог, доцент на Медицинския факултет на Санкт Петербург Университет, в интервю за радио Sputnik.

Традиционно се смята, че трябва да закусите в рамките на час и половина, след като се събудите, каза лекарят.

„Закуската трябва да ви дава енергия за движение, за мозъчна дейност, така че сънливостта да изчезне. За това е предназначен не само душ, но и закуска. Леката закуска в леглото също не е лоша, ако не е обилна закуска с първо, второ, трето и десерт “, обясни той.

Според диетолога трябва да се опитате да ядете по едно и също време, разлика от няколко минути, дори половин час, няма да играе специална роля. Лекарят подчерта, че през почивните дни можете да се отклоните от установените правила, най-важното е да се придържате към установената рутина през останалата част от седмицата.

„Когато приемът на храна се случи по едно и също време, храносмилателната система, нервната система се адаптира по това време. В същото време човек може да получи достатъчно количество храна“, каза Бобровски.

Диетологът предупреди, че липсата на желание за ядене сутрин може да означава хранително разстройство, в такива случаи началото на деня без закуска се превръща във вечерно и нощно преяждане.

„Около 30-40 процента от хората с наднормено тегло имат хранително разстройство, което се проявява под формата на нощно или вечерно хранене. Един от основните симптоми на такова преяждане е сутрешното нежелание за ядене. Следователно, ако човек има наднормено тегло и го прави не искат нищо сутрин да ядат, а вечер или през нощта преяждане, недвусмислена препоръка – да закусите чрез „не мога“ и чрез „не искам“, – посъветва Бобровски.

Той подчерта, че ако човек няма наднормено тегло и други хранителни разстройства, е напълно приемливо денят да започне без сутрешно хранене, ако поради някакви обстоятелства е създаден такъв режим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

ЩЕ ВИДИМ ХАРИ ПОТЪР, ГЪМБОЛ, СПОНДЖ БОБ И АЛИСА В НОВОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ

Най-ентусиазираните посетители и почитатели на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас винаги са били и ще бъдат децата. Затова тази година попитахме тях кои...

Срещата Байдън-Путин се очаква да продължи 4-5 часа

Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат...

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Случаите на ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични...

Тома Биков: Фирмата на г-н Спецов се е занимавала с източване на ДДС

ИЗБОРИ 2021 Във вторник от ГЕРБ поискаха финансовият министър Асен Василев да отговори дали се проверяват твърденията, че директорът на НАП Румен Спецов е прехвърлил...

Recent Comments