14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусДимитър Николаев: Спец съдът е тоталитарен модел, взет от Мусолини и Хитлер

Димитър Николаев: Спец съдът е тоталитарен модел, взет от Мусолини и Хитлер

Интервю с юриста Димитър Николаев по темата за ролята, функциите и необходимостта от специализиран съд и прокуратура.

Има ли необходимост от функционирането на специализиран съд и прокуратура?

Димитър Николаев: Считам, че не е необходимо съществуването на специализиран съд и специализирана прокуратура, това е така, защото на първо място съдебната система трябва да е единна, за да има равнопоставеност и справедливост. Не може да се твърди, че „провинциалните“ съдилища са компетентни само по тези престъпления, които управляващите считат, че не са така значими (мисля си, че дори само идеята за такъв съд съставлява обида за 95% от българските съдии). Концентрацията на определени престъпления в малко на брой съдебни състави неминуемо довежда до корупция, която остава неразкрита и ненаказана. Спец съда е един тоталитарен модел. Практиката сочи, че първия специализиран съд е дело не на друг, а на Мусолини. „Светлият“ му пример осветлява и Хитлер, който създава политически трибунал. През 50-те години в Чехия също се създава специализиран съд за репресия на политически неудобни противници.

Считате ли, че без тях качеството на правораздаването ще се наруши?

Димитър Николаев: За 10 години специализираните съдии и прокурори не приключиха с осъдителна присъда нито едно дело срещу „високата корупция“. Вместо това масово бяха сключвани споразумения с обвиняеми с корупционен интерес. Главния прокурор се оказа властелинът на споразуменията, а председателят на Апелативния специализиран наказателен съд пък се прочу с мерака си да контролира и направлява действията на съдии по конкретни казуси.

Ето защо не е важно, че сравнително леките дела, които за 10 години са успели да приключат специализираните съдилища, са потвърдени от ВКС. Същественото е, че „специализираното“ правосъдие у нас не се осъществява с присъди, а със задържане под стража и с поголовни разрешения за използване на СРС. Тези, често произволни актове, не стигат до ВКС. За съжаление последици от действията на спец. съдилищата ще получат своя резултат в множество осъдителни решения на ЕСПЧ. Знаковите дела, с които спец. прокурорите се хвалят едва ли ще стигнат до присъда. Целта е в хода на продължителен процес нарочените неприятели на властта да бъдат съсипани във физически и икономически смисъл, чрез задържане, публично опозоряване, запори, конфискации и всякакъв тип репресии. Докато делата се точат, бизнесът им бива разграбван и преразпределян със съдействието на прокурори, данъчни, КПКОНПИ… Така и без присъда тези дела нанасят непоправими икономически и морални вреди не само на преките жертви на този произвол, но и на представата на обществото за правосъдие и справедливост.

Какво ще се случи с делата на тези институции, ако се вземе решение за тяхното закриване?

Димитър Николаев: Да се закрият специализираните прокуратури и съдилища, магистратите и прокурорите да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат и по възможност при същия съдебен състав. Това бе предложение в законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс внесено от определена политическа група.

Законопроектът предвиждаше разследванията, които са започнали в специализираните прокуратури, но все още не са в съдебна фаза (по-известни от тях са разследванията срещу Васил Божков, за боклука срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и много други), да се прехвърлят в срок от 7 дни след влизане в сила на промените в редовни съдилища. Посочените за пример дела би следвало да се прехвърлят по компетентност в Софийския градски съд.

Делата, които вече са започнали и са на първа инстанция в специализирания наказателен съд (каквото например е делото КТБ, което започна през февруари 2018 г.), трябва да се прехвърлят по подсъдност при компетентния съд, а разглеждането им продължава от същия съдебен състав, който заседава в съдебната сграда по седалището на закрития специализиран наказателен съд, ако съдията е запазил качеството си на такъв.

Това на практика означава, че за да не прекъсва процесът и за да не започне отначало, съдиите от специализирания съд би трябвало да бъдат преназначени на работа в един и същ състав в друг редовен съд така, че да продължат да гледат делата, които вече са започнали в специализираните. Как да се случи преназначаването е уредено с други предлагани промени в Закона за съдебната власт.

„В случай че същият съдебен състав не може да продължи разглеждането на делото, съдът го насрочва за провеждане на разпоредително заседание в сградата на компетентния съд“, пише в законопроекта. Това би означавало някои от делата да започнат отначало.

В законопроекта се предлагаше неприключилите производства пред апелативния специализиран съд (като делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров например) да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища. Ако се бе стигнало до приемане на промените, делото срещу Иванчева ще трябва да се гледа в Софийския апелативен съд.

Законопроектът мина на първо четене в Правната комисия на отминалото  45-то Народно събрание, но до второ четене така и не стигна. Считам, че всичко от тук нататък зависи от волята на служебния кабинет или по скоро от едно ново правителство, което да направи кардинални промени в насока спец. съд и прокуратура.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments