-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусДимитър Узунов: Когато политици говорят с криминално проявени, подслушвани са криминално проявените...

Димитър Узунов: Когато политици говорят с криминално проявени, подслушвани са криминално проявените лица

„Използването спрямо когото и да било на СРС е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно“. Това коментира в „Тази сутрин“ по БТВ Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев. Той добави и че вярва на Спецсъда, че не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите.

Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС-та се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът. Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител. Татяна Дончева например е адвокат на 10 криминално проявени лица, даде пример представляващият ВСС. „Кой е подслушван тогава“, попита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене. Димитър Узунов обясни още, че всеки съдия може да даде подобно разрешение.

По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред. Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за два месеца. „48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 – с оправдателна“, каза бившият представляващ ВСС. Той добави, че има осъдени знакови фигури – Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на „Младост“, шеф на сектор в криминална полиция и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments