11.7 C
София
сряда, септември 8, 2021
НачалоУ насДиректорът на „Булгаргаз“: Цените на газа в България са по-ниски от тези...

Директорът на „Булгаргаз“: Цените на газа в България са по-ниски от тези в Европа

Цената на природния газ се повиши с над 20% от началото на месеца. Според КЕВР това се дължи заради тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни в „Тази сутрин“, че в цените на европейските газови пазари са достигнали исторически връх. Той допълни, че повишеното търсене влияе върху ценообразуването. По думите му въпреки това цените на газа у нас са по-ниски от тези в Европа. Павлов даде пример, че в България цената е 69,4 лв. или 35,48 евро, докато в Европа – около 50 евро на мегаватчас.

„През последните месеци се наблюдават намалени доставки за Европа. Това оказва влияние и поражда опасения за недостиг на природен газ за зимните месеци и съответно – увеличение на цената. В „Булгаргаз“ запълнеността на газохранилищата в Европа към септември е 64% при 91% миналата година“, посочи Павлов. Той беше категоричен, че газът за българския пазар е осигурен до март 2022 г. Изпълнителният директор на дружеството допълни, че все още е рано да се каже дали „Булгаргаз“ ще поиска от КЕВР ново увеличение на синьото гориво.

Относно задълженията на „Топлофикация София“ към дружеството Павлов заяви, че са завели три дела с цел събиране на вземанията, които са в размер на 95 млн. лв. По думите му са платени половината, а срокът за плащане е изтекъл вчера. „Получихме писмо, с което поемат ангажимент до 17 септември да изплатят 35 млн. лв. Помолиха съдебният иск да бъде оттеглен и да не бъде налаган запор на сметките. Ние го направихме и очакваме дългът да бъде погасен в съответния срок“, каза още шефът на „Булгаргаз“. „Топлофикация София“ следва да изготви погасителен план за остатъка от задълженията си към дружеството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments