20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоУ насДиректорът на полицията в Стара Загора със съвети срещу телефонните измами

Директорът на полицията в Стара Загора със съвети срещу телефонните измами

„Най-често под ударите на измамниците по телефона попадат възрастните хора. Това, което е важно да запомните е, че полицията не иска пари, по никакъв повод и по никаква причина, когато става въпрос за съдействие при разкриване на престъпление“. Това заяви старши комисар Лазар Христов, директор на ОД МВР- Стара Загора, на съвместна пресконференция с Районната прокуратура.

Повод за нея стана поредното активизиране на телефонните измамници – само за десет дни на територията на общината са регистрирани три такива случая. Над 30 000 лева са щетите за жертвите на измамите. Полицията задържа и 47-годишен мъж, стар познайник на органите на реда.  В дома му, при обиск,  са намерени част от парите – 17 000 лева. Мъжът засега е с две повдигнати обвинения, а работата по случаите продължава.

На брифинга директорът на полицията в Стара Загора разказа още и че полицаите извършват редовни обходи по места, където се събират възрастни хора, беседват с тях и обясняват какво трябва или не трябва да се прави при подозрение, че са обект на телефонна измама.

„Предоставят се брошури, флаери, полицаи се срещат със служители на банкови, кредитни институции, куриерски фирми, на Български пощи, с цел популяризиране основните насоки, които ползват измамниците, за да въведат в заблуждение своите жертви“, посочи още старши комисар Христов.

„В случай, че получите обаждане, свързано с близък роднина, запазете спокойствие и задължително прекъснете телефонната връзка.  След това незабавно се обадете на телефон 112, опитайте да се свържете и с Вашия роднина.  Ако подозирате, че сте жертва на измама по телефона, опитайте се да не давате допълнителна информация на човека от другата страна на линията. Задайте му контролни въпроси, за които сте сигурни, че отговорите са известни само на Вашите близки“, съветва още старши комисар Христов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments