16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоУ насДиректор на детска градина поиска декларация, че родителите имат ваксина

Директор на детска градина поиска декларация, че родителите имат ваксина

Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19. Това е поискала от родителите директорка на частна детска градина в София. В противен случай децата нямало да могат да посещават детското заведение. С това твърдение екипа на NOVA потърси разтревожена майка. Според нея по този начин ръководството на градината извива ръцете на родителите, още повече, че не е издавана такава заповед от здравното министерство. От своя страна директорката твърди, че родителите не са я разбрали. Поискала декларацията с „информативна и статистическа цел”.

„Уважаеми родители, във връзка с това, че в медиите се говори за бъдещ локдаун и че ако той стане факт, то детските градини ще работят, но ще могат да приемат деца само на ваксинирани двама родители, които могат да представят сертификати. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост”, гласи публикацията във Facebook.

Постът е публикуван в началото на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се иска родителите да заявят, че са ваксинирани срещу коронавирус и че могат да представят сертификат. Написаното предизвиква недоволството на част от майките и бащите.

„Бях много изумена. Ако аз и съпруга ми не сме ваксинирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах”, каза майка.

Детето на жената посещава детската градина от една година. Крие лицето си, защото все още не го е отписала.

„Аз лично съм ваксиниран родител. Но има доста хора, които не могат да си позволят да се ваксинират, дори и здравословно. Това означава ли, че децата им няма да ходят там. Моето дете ще го гледат, другото – не. Другият родител няма ли да отиде на работа. Кой ще му гледа детето?”, попита още тя.

Исканата декларация предизвиква гнева и на други родители.

„Що за глупост. Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво основание искате тази декларация”, пише родител.

„Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права”, казва друг.

Заради негативните коментари под поста, само 24 часа по-късно, ръководството на детската градина редактира текста. В новия вариант се казва, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със задължителен характер.

Директорката на градината признава, че е поискала декларациите на своя глава, тъй като все още няма издадена заповед от здравното министерство.

„Преди няколко дни в медиите излезе информация, че при предстоящо обявяване на „червена зона” в страната детските градини ще работят само с ваксиниран персонал на 100% и с деца на ваксинирани родители. Това налага предварителна организация на цялата дейност на детската градина. Каква бройка от децата, евентуално, би посещавала нашата детска градина”, обясни тя.

Директорката допълва, че до напрежението се стигнало, защото родителите не разбрали идеята. „Нито настоявам персоналът на 100% да бъде ваксиниран, нито настоявам някой от родителите да се ваксинира. Според мен това е масовата истерия в страната относно ваксинирането. Отрицателни постове във Facebook с линчуване лично към детската градина, към мен като директор”, добави директорката.

За да спрат атаките директорката вече не изисква декларация. „Държавата определя правилата в България – ние ги спазваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде поставена на вратата на детската градина и аз ще спазвам наредбите в страната. Има родители, които веднага реагираха и донесоха декларации, но след вчерашната истерия и публичния линч, ние върнахме декларациите на всички”, уточни директорката.

„Изискванията на самия директор са извиване на ръце. Ако направите това, аз ще направя това. Добре, ти си директор на тази градина, но аз съм избрала твоята градина и плащам ти да гледаш детето. И ти с договор си се съгласила да го гледаш. Трябва ли да ми доизвиваш ръцете?”, попита родителят.

Отново с пост във Facebook директорката благодари и на майката, която подаде сигнала до NOVA.

„Благодарим за подадения сигнал в Нова телевизия и за коректното отношение от страна на анонимни родители от детската градина, за чиито деца все още се грижим и ни гледат право в очите”, гласи публикацията.

„Обидно е човек да си води детето по цял ден 12 часа. Ние сме от 7 до 7 с тези деца. Да те гледа в очите и в същото време да подава жалби срещу теб”, обясни директорката.

„Ти не може по този начин да налагаш на хората някакви твои изисквания, без да са искани от някого”, смята родителят.

Източник: Нова телевизия

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments