Дисбалансите между европейския Юг и Север

0

Не всички страни от еврозоната са засегнати по един и същи начин от здравната криза. Вече съществуващите дисбаланси между туристическия и по-задлъжнял Юг и по-индустриалния Север само се влошават.
Той е символът на италианския лукс. „Златният четириъгълник“ в центъра на Милано, столицата на модата и дизайна, концентрира антология от бижутерийни магазини от висок клас, бутици Made in Italy и големи имена в шик – Gucci, Prada, Versace. „Нашите клиенти са международни туристи или бизнес пътници, средният им билет в нашите магазини надхвърля 2000 евро“, може да се похвали Гулиелмо Миани, президент на област Монте Наполеоне, асоциацията, която обединява 150-те марки в района. Но от началото на пандемията, с изключение на летния отскок, улиците на четириъгълника са почти пусти, посочва le monde. Според Deloitte броят на посетителите, преминаващи през него, е спаднал от 8 на 3,4 милиона между 2019 и 2020 г. А китайските туристи са изчезнали. „Това е голяма загуба за Милано“, каза Миани. Той ръководи марката за дрехи Larusmiani, основана през 1922 г. от дядо му. „Големите групи компенсират с онлайн продажби, но за малки семейни групи като моята, където всичко е ръчно изработено, е малко по-трудно „, споделя той.
Алгарве, в южната част на Португалия. През 2020 г. регионалният туризъм отбеляза най-лошата си година в историята, като броят на нощувките падна до 8,7 милиона срещу 24 милиона през 2019 г. „Имам впечатлението, че преживявам отново кризата от 2008 г.“, доверява 38-годишният Мигел Коста, готвач в ресторант в региона. По това време той е избрал да емигрира в Обединеното кралство, докато португалската икономика се възстанови. Той се завърна през 2015 г., когато туризмът беше в разцвет в страната му. „Днес мисля да напусна. Непоносимо тежко е „, подчерта той.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук