15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусДи Велт: България в Шенген - това крие големи опасности

Ди Велт: България в Шенген – това крие големи опасности

Германският вестник „Ди Велт“ е получил достъп до информация за нередностите по българската граница с Турция, която е и външна граница на ЕС. Става дума за отровени храни, неконтролирани кораби от Русия и дупки в загражденията, четем в началото на обширната статия.

Авторът Филип Фолкман-Шлук, външнополитически редактор във вестника, припомня, че наскоро германският канцлер Олаф Шолц препоръча България да влезе в Шенген колкото е възможно по-бързо. И коментира: „Да, призивът от канцлерството е насочен към сплотяване на Европа във времена, когато Русия я заплашва. Но преценката на германския канцлер, че са изпълнени всички условия за пълна свобода на придвижването, поражда сериозни въпроси“, пише „Дойче веле“.

Авторът припомня, че в България предстоят избори, в които според него залогът е и сигурността на важната външна европейска граница. Той пояснява, че ще се решава въпросът дали антикорупционното движение „Продължаваме промяната“ отново ще влезе в правителството или на власт ще се върне бившият премиер Бойко Борисов.

„По време на неговото управление възникнаха тежки проблеми по тази толкова важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП „Капитан Андреево“, един от най-натоварените контролни пунктове за храни в света, който открай време е печално известен и с трафика на наркотици и хора, очевидно повече от десетилетие е бил в ръцете на мрежа от мафиоти и политици. А ЕС не е направил нищо особено по въпроса“, четем в германския вестник.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments