22.8 C
София
сряда, юни 8, 2022
НачалоУ насДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на „Кинтекс”

ДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на „Кинтекс”

Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата заради действия на бившето ръководство на „Кинтекс”. Това стана ясно от пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията.

„Печалбата за първото тримесечие на тази година е около 17 пъти по-малка от тази за първото тримесечие на миналата година. Г-н Александър Михайлов твърди, че е сключил изгоден договор за „Кинтекс” на стойност 42 млн. евро – такъв не е намерен в дружеството”, подчерта изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова.

Тя уточни още, че са сключвани договори за дейност, която дублира тази на служители на дружеството. „Има сключвани договори, които преповтарят определена дейност – препокриване дейността на един граждански договор с друг такъв действащ”, посочи Нитова.

Директорът на ДКК обяви, че са платени над половин милион щатски долара за дейност, която е осъществена преди сключването на агентски договор. Случая тя определи като фрапантен.

„За един ден, на 20 февруари тази година, е сключен договорът, същия ден е сключено споразумение към договора, представена е проформа фактура и в едноседмичен срок сумата е платена. За услуга и дейност, извършена преди сключването на този договор”, уточни тя.

От проверката е установено, че за шест месеца назад всички сключвани договори не са докладвани в Съвета на директорите. „Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата нито на Устава на „Кинтекс” ЕАД, нито на договора за управление, нито на правилата за работа на Съвета на директорите. Не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори”, заяви Нитова.

Тя даде информация и за още един случай от дейността на бившето ръководство: „През този период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от „Кинтекс” и прехвърлено на частна фирма, където г-н Михайлов е бил на ръководна длъжност”, коментира Нитова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments