19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусДнес представят проектокабинета "Денков"

Днес представят проектокабинета „Денков“

Днес на пресконференция лидерите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще представят състава на проектокабинета „Денков“, който може да реализира приложената програма на ПП-ДБ в случай на неуспех с първия мандат, съобщават от пресцентъра на обединението.

Миналата седмица от ГЕРБ-СДС поискаха през почивните дни да получат програма за управление и варианти за кабинет, както ги виждат от ПП-ДБ. В петък съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви пред журналисти в парламента, че до вторник (2 май) няма да бъдат коментирани имена.

Коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ е готова с управленската си програма, в случай на неуспех на първия мандат. В нея има пет основни приоритета, публикувани на интернет страницата на ПП-ДБ.

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти, са основните задачи, заложени в документа.

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск, се посочва в текста.

За да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация, предвиждат ПП-ДБ.

Пряко свързана с влизането в еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната ѝ програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки. Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се създаде инструмент на стойност над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента. Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments