21.8 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоНа фокусДобрев: В кабинета се правят на ястреби, за да плащаме с 30%...

Добрев: В кабинета се правят на ястреби, за да плащаме с 30% по-скъпо за газ

„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ”.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор – използваме едва 2% от износа на Русия за Европа”, каза още той в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ”, коментира Добрев.

 

Правят се на ястреби, само когато става въпрос за далавери, да се сложат посредници по газовите договори, като цените ще са с 30% отгоре посочи той. „Когато става въпрос за далавера за милиарди, те стават ястреби.“

И изчисли – при цена, покачваща се от 70 на 100 евро за мегаватчас при потребление 2 милиона мегаватчаса месечно, това ще доведе до 100 милиона лева повече месечно, които ще бъдат платени от бизнеса и потребителите.

„След месец-два, когато ще се усети ефектът, хлябът ще е минимум два лева. Метанът ще го плащаме над 4,50 лв., едно семейство в София ще плаща за парно минимум 1000 лева. Ако разделим на населението, то излиза, че едно семейство ще плаща с 100 лева повече месечно за газ, част от който пак руски“, мрачен бе в прогнозата си Добрев.

Въпросните посредници, от които страната ни ще купува синьо гориво, са свързани с властта. „Имаме такава информация, чакаме да бъдат обявени официално.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments