13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусДоклад уличава Джонсън в нарушаване на правилата на събирания на Даунинг стрийт

Доклад уличава Джонсън в нарушаване на правилата на събирания на Даунинг стрийт

Бившият британски премиер Борис Джонсън се бори за политическата си кариера, след като от комисията, която разследва дали е подвел депутатите за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун, заявиха, че нарушаването на правилата е „очевидно“, пише вестник „Таймс“.

Комисията по привилегиите и поведението на депутатите публикува документ от 23 страници, в който подробно описва четири момента, за които смята, че Джонсън е подвел Камарата на общините, което потенциално означава, че това е „неуважение към парламента“.

Един от свидетелите на купоните е цитиран да казва, че самият Джонсън е казал на претъпкано събиране на Даунинг стрийт 10 през ноември 2020 г., че „това е вероятно събитието с най-малка социална дистанция в Обединеното кралство“.

И докато приятели на Джонсън се опитват да му помогнат, свидетелствайки в негова полза и в подкрепа на твърденията му, че той не е нарушавал съзнателно правилата, комисията разпространи нови снимки от купоните.

Въпреки че комисията все още не е обсъждала каква санкция може да бъде наложена на Джонсън, ако вината му бъде установена напълно, високопоставени парламентарни източници заявиха, че уликите в междинния доклад вече са толкова силни, че той може да бъде отстранен от Камарата на общините за повече от месец. Това означава, че той дори може да бъде изправен пред извънредни частични избори в неговия избирателен район.

Решението на комисията трябва да бъде одобрено от Камарата на общините. Това означава, че на премиера Риши Сунак може да се наложи да избира дали да лобира сред депутатите да подкрепят или не Борис Джонсън, коментира „Таймс“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments