13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаДомакинствата с приоритет, ако Германия задейства плана си за икономии на газ

Домакинствата с приоритет, ако Германия задейства плана си за икономии на газ

Германските домакинства ще бъдат с приоритет, ако Берлин задейства спешния си план за ограничаване на потреблението на газ. Все пак те няма да могат да отопляват частни плувни басейни или сауни, съобщи националният енергиен регулатор „Бундеснецагентур“ (Bundesnetzagentur), цитиран от Ройтерс.

Към момента най-голямата икономика в Европа е задействала втора фаза на тристепенния си план за извънредни ситуации, след като Русия драстично намали газовите потоци към Германия. Третият етап би означавал ограничаване на потреблението на синьо гориво, което е все по-възможно, предвид обявеното от Кремъл спиране на „Северен поток-1“ в петък, 2 септември.

При положение, че бъде задействана третата фаза, промишлените предприятия, описани в плана като „незащитени клиенти“, трябва първи ще бъдат ограничени, докато „защитените клиенти“, каквито се явяват домакинствата и критично важни институции, ще продължат да получават газ.

Компаниите, произвеждащи животоспасяващи лекарства, също могат да бъдат приоритизирани, пише в документ на регулатора.

Категорията „защитени клиенти“ също така включва и малките фирми, които годишно консумират под 1500 киловатчаса енергия. В категорията попадат и производителите на топлинна енергия от газ в жилищни квартали и топлофикационните дружества, предоставящи социално критични услуги, както и ключови институции, които не могат да прекратят газовото си потребление заради технически причини.

Междувременно най-големият вносител на руски газ в страната, компанията „Унипер“ (Uniper) не изключва възможността за разпределение на количества газ сред клиентите си, след решението за спиране на „Северен поток-1“.

Също така „Унипер“ обмисля съдебни действия срещу „Газпром“, за да компенсира акционерите си за резкия спад на пазарната й стойност – с 90 на сто, след като през юни руските газови доставки бяха намалени.

„Германия може да гледа на нормирането на газа като на нещо, което трябва да се обмисли“, каза изпълнителният директор Клаус-Дитер Маубах пред Ройтерс, в кулоарите на международна газова конференция в Милано.

„Знаем, че правителството иска, доколкото е възможно, да избегне това, защото това би било катастрофа поради ред причини“, добави той.

Миналия месец германското правителство одобри мерки за намаляване на уличното осветление и намаляване на отоплението в обществени сгради, за да пести енергия.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments