4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусДомбровскис: България ще влезе в еврозоната при курс 1,95583 лева за евро

Домбровскис: България ще влезе в еврозоната при курс 1,95583 лева за евро

България може да се присъедини към еврозоната през 2025 година, потвърди ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. Той не е оптимист за идеята, че можем да направим опит за присъединяване към еврото половин година по-рано, тъй като няма да се справим с инфлационния критерий по Маастрихт. Също така от практическа гледна точка е по-добре новата валута да бъде въведена от първо число на януари, смята вицепрезидентът на Европейската комисия. На въпрос на „Хоризонт“ дали е възможно при оценка за потенциално присъединяване на страната ни през 2025 година да очакваме същата гъвкавост, каквато Брюксел и Франкфурт проявиха към Хърватия за инфлацията, Домбровскис отговори:

„В случая на Хърватия, както и с други държави, които по-рано се присъединиха към еврозоната, когато не покриват изцяло инфлационния критерии, се правят т.нар. анализи за отклонението. Когато говорим за инфлацията в страните от еврозоната или от обменно – валутния механизъм ERM и установим, че има отклонения заради специфични за дадената държава причини, поради които тя не е в общата за еврозоната тенденция и инфлацията там е прекалено ниска, ние я изключваме при оценката на инфлационния критерий“.

Еврокомисарят изрази пълна убеденост, че страната ни ще въведе еврото при същия обменен курс – 1,95583 лева за едно евро, какъвто имаме в момента заради валутния борд.

„Обменният курс, по който България ще се присъедини към еврозоната, мога да кажа с голяма степен на сигурност, че ще е същият, при който сега левът е фиксиран за еврото. Защо? По принцип критерият за стабилния валутен курс изисква от страните – кандидатски за еврозоната да обвържат местните валути с еврото и да демонстрират, че няма да има проблеми дори при настъпване на някакво напрежение. Те трябва да демонстрират макроикономическа стабилност, както се изисква по Маастрихт.“  

Присъединяването към еврозоната има еднократен инфлационен ефект от 0,2 – 0,3 %, но след това инфлацията е по-умерена спрямо страните с местна валута, смята Домбровскис. Помолен за коментар на високите инфлационни равнища в прибалтийските държави, еврокомисарят подчерта много по-силната им търговска зависимост с Русия и Украйна, което е причина за инфлацията.

Все още в Брюксел не е постъпило искане за предоговаряне на Плана за устойчивост, каза още еврокомисарят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments