31.1 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоПо светаДоминиканската република затваря границата си с Хаити заради спор за напоителен канал

Доминиканската република затваря границата си с Хаити заради спор за напоителен канал

Доминиканската република обяви вчера, че от днес затваря границата си с Хаити в отговор на изграждането там на напоителен канал, захранван от обща река, предаде Франс прес.

„От 6 ч. сутринта (10 ч. по Гринуич) в петък, цялата граница на Доминиканската република по суша, море и въздух ще бъде затворена“, заяви президентът Луис Абинадер при посещение във военна база. „Границата ще остане затворена толкова дълго, колкото е необходимо, за да се прекрати това провокативно действие“, добави той.

Правителството на Доминиканската република осъжда изграждането на напоителен канал, захранван от река Масакър (естествена границата между двете държави), който ще снабдява с вода хаитянските фермери.

Доминиканските власти твърдят, че проектът нарушава Договора за мир, вечно приятелство и арбитраж от 1929 г., споразумението за границата от 1935 г. и протокола за преразглеждане на границата от 1936 г.

„Република Хаити има суверенното право да взема решения за експлоатацията на своите природни ресурси“, реагира правителството в Порт о Пренс в съобщение за медиите, уверявайки, че двете страни са поддържали диалог преди това „едностранно изявление“ на Доминиканската република.

Порт о Пренс твърди, че Хаити има пълното право да отклонява води от река Масакър, съгласно споразумението от 1929 г.

За Доминиканската република обаче този канал – един „напълно неподходящ строеж, лишен от всякаква инженерна мисъл – е провокация, която правителството няма да приеме“, заяви Абинадер, който затегна имиграционната си политика, като увеличи акциите за задържане на незаконни мигранти и издигна стена по границата.

В понеделник Доминиканската република преустанови издаването на визи за граждани на Хаити, а миналата седмица затвори пропускателния пункт Дахабон, един от най-важните, където два пъти седмично се организира пазар, посещаван от хора и от двете страни.

Въпреки въведените мерки Абинадер увери, че диалогът с Хаити, най-бедната държава в Северна и Южна Америка, затънала от години в икономическа и политическа криза, изострена от насилието на бандите, остава отворен.

Хиляди хаитяни се опитват да си намерят работа в много по-проспериращата Доминиканска република, с която страната им дели остров Испаньола.

Стотици хаитяни се прибраха от Доминиканската република, след като доминиканският президент обяви предстоящото пълно затваряне на границата, отбелязва Ройтерс.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments