-1.8 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусДончев: Ако не съставим правителство, отиваме на избори

Дончев: Ако не съставим правителство, отиваме на избори

Ако в сряда не бъде съставено правителство с третия мандат, шансовете да отидем на избори са 62%. Това заяви в студиото на “Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

“Най-големият шанс да бъде избрано редовно правителство е утре. След това шансовете падат рязко”, категоричен бе той. Вторият мандат “няма никакъв шанс” да бъде реализиран, смята той, а при третия – „единственото различно е, че вече ще сме прекалено близо до изобрите и някой може да си е събудил чувството за отговорност”.

На въпрос дали в идеалния вариант за правителство Бойко Борисов е премиер, Дончев отговори: “Универсални герои няма!”.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира някои от личностите, предложени за министри в проектокабинета “Габровски”, като заяви, че тяхното партийно минало не е “белег на челото”. Той потвърди, че проф. Габровски сам е направил избора за състав на МС. “Всички кандидати за министри са подбрани и одобрени от него. Питал ме е за съвет. Но подборът е негов”, каза Дончев.

В коментар на свое интервю от 2021 г., в което той заявява, че експертно правителство е “заблуда” и “технология за подмяна”, Дончев каза, че застава зад думите си, като поясни:

“Експертно правителство е опасно, когато не е ясно кой носи политическата отговорност. Сега ние – ГЕРБ-СДС, носим политическата отговорност. Това е нестандартно, асиметрично политическо действие, в опит да се излезе от този политически блокаж”, посочи Дончев. “Ако беше номиниран типичен партиен кабинет, това щеше допълнително да инвестира енергия в политическото противопоставяне. Щяхме да отидем на избори и да влезем в режим на много опасности”, допълни още той.

Според него, ако министърът е само експерт, не би могъл да свърши политическата си работа. “Ако сведем службата на министър до това да е само експерт, това е ерозиране на функцията”, каза още Томислав Дончев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments