Дори отслабена, сянката на Frexit остава

0

Автор Франсоаз Фресоз, le monde

Ако Европейският съюз се е развил значително през последните четири години, нищо не потвърждава, че напрежението между „прогресистите“ и националистите е спаднало във Франция, смята Франсоаз Фресоз, колумнист. Между решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС) и реалната реализация на този избор в петък, 1 януари, изминаха четири години. Това много дълго забавяне по никакъв начин не намалява шока, причинен на континента от дистанцирането на тази страна, която изигра ключова роля по време на Втората световна война и сега избира да поеме към моретата.
„Това е победа на реални хора, на скромни и достойни хора“, каза Найджъл Фарадж, лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), когато „Leave“ (гласуването в полза на излизане от ЕС) спечели референдума, организиран от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън на 23 юни 2016 г. В деветте избирателни района в Англия само Лондон гласува за „Останете“ (запазването в „ЕС), символ на радикално прекъсване между хората и елита, града и останалата част от страната. Националистическият прилив, който току-що бе разтърсил Европа, беше симптом на дълбока социална криза и криза на идентичността.

Идеята, че Великобритания може да действа като острие за всички, които мечтаят да изчислят своите сметки с „технократите“ в Брюксел, беше възприета сериозно. Оттогава ЕС работи за преодоляване на пропастта: одата на конкуренцията е изместена от защитата на европейския суверенитет, която все още предстои да бъде изградена до голяма степен. Защитата на хората непрекъснато се предлага, особено по време на здравната криза, по време на която Европейската комисия изигра своята роля, като осигури доставките на ваксини срещу Covid-19.
Воден от Франция и Германия, бе пуснат безпрецедентен пакет от стимули в опит да се спре рецесията. Еврото в крайна сметка спечели битката, подпомогнато от решителното развитие на Европейската централна банка, която вместо да лагерува в ролята си на пазител на инфлацията, стана пожарникарят на Европа. Защитното измерение на единната валута сега е толкова добре прието, че във Франция президентът на Националното рали (RN) Марин Льо Пен трябваше да се откаже от кампанията си при излизането му.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук