Доставките на газ за Европа се сринаха

0

През първата половина на януари износът на Газпром за страни извън ОНД възлиза на 5,4 милиарда кубически метра. Това е с 41,1 процента по-малко в сравнение със същия период преди година, се казва в доклада . в официалния Telegram канал на компанията.

В същото време представител на компанията посочи, че доставките по газопровода Силата на Сибир за Китай са се увеличили с един и половина пъти, за Турция, която е един от най-големите купувачи, с 0,3 процента и за Босна и Херцеговина с 7,3 процента.

Така доставете за  ниския съюз  почти два пъти. Единствената страна от ЕС, за която сумата е нараснала значително, беше България (плюс 48,6 процента), с  който пролетта беше сключен  нов договор. Газпром отговаря, че доставя газ в съответствие с дългосрочни споразумения.

Като цяло от 1 до 15 януари на производството на компанията нарасна до 23,1 милиарда кубически метра газ (2,1 процента повече от преди година), доставката за вътрешния пазар се увеличава с 3,7 процента.

В доклада, позовавайки се на данните за Gas Infrastructure Europe, отбелязваме, че обемът на активността на газ в европейските подземни хранилища (UGS) е 46,9 милиарда кубометра, което е с една четвърт по-малко от нивото от годината и с 1091 милиарда под исторически минимални стойности. В Украйна запасите на газ паднаха до 12,6 милиарда кубически метра, с 44 процента по-малко от преди години и с 2,7 милиарда по-малко, по-малко при стартирането на изпомпването на миналия април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук