4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаДоставките по "Северен поток" намаляват с 20 на сто

Доставките по „Северен поток“ намаляват с 20 на сто

Очаква се доставките на руски газ през „Северен поток“ – основният маршрут за износ на газ от Русия към Европа, да намалеят до 20% от максималния капацитет на тръбопровода поради спирането на още една турбина днес. Страните от Европейския съюз, които се подготвят за по-нататъшни съкращения на доставките на руски газ, одобриха спешен план за ограничаване на търсенето, след като сключиха компромисни споразумения за ограничаване на намаленията за някои страни.

Брюксел призовава страните членки да пестят газ и да го съхраняват за зимата от страх, че Русия напълно ще прекъсне потока в отговор на западните санкции заради войната ѝ с Украйна.

Административният съвет на Европейската инвестиционна банка одобри финансова подкрепа за Украйна от 1,59 млрд. евро за нейната инфраструктура и неотложните нужди на страната. От тях 1 млрд. и 50 млн. ще бъдат отпуснати веднага. Втората част от 540 млн. евро ще помогне за възстановяването на основни услуги и на критична инфраструктура, подсилване устойчивостта на страната и в подкрепа на икономическата стабилност. Средствата няма да се насочват към зоните на бойни действия или към територии, които не се контролират от правителството на Украйна.

В очакване днес „Газпром“ да ограничи още по-драстично доставките за Германия по тръбопровода „Северен поток“, вчера цената на природния газ на нидерландската борса се покачи с 10 процента и вече е 430 процента над равнището отпреди година.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се опитва да „тероризира“ Европа с високите цени на природния газ. Той призова Европейския съюз да засили в отговор икономическите санкции срещу Кремъл.

„За всички е ясно, че това е умишлен ценови терор на Русия срещу Европа. С помощта на Газпром Москва прави всичко, за да направи тази зима най-тежката за европейските страни. Необходимо е да се отговори на терора – да се отговори със санкции“.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви, че Москва се надява ремонтираната в Канада турбина за „Северен поток“ да се върне и да бъде поставена „колкото се може по-рано“. Той коментира, че този факт и необходимостта от ремонт на втора турбина „критически усложнява темата за ограниченията и санкциите, въведени против Русия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments