Доц. Алексей Пампоров: Ако има нещо в световен план неизменно – това са епидемиите и миграцията

0
„Прочетох внимателно речта на генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и трябва да си дадем сметка, че някои медии обичат само лошите новини, хората кълват на лоши новини и затова медиите търсят негативните новини, заради един клик повече“, посочи пред БНР доц. Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН за влиянието върху обществото, слушайки новини, в които се казва, че рано или късно ще има нов, по-смъртоносен вирус.
В понеделник при откриването на новата сесия на Световната здравна организация генералният й директор Тедрос Гебрейесус предупреди, че светът трябва да е подготвен за следващата пандемия и страните трябва да работят в тесни взаимоотношения в бъдеще, за да могат да предотвратяват заплахите от бедствие.

„Всъщност посланието на Тедрос Гебрейесус в конкретния случай е позитивно, той предупреждава, че е било необходимо да си извадим поука от Covid-19, защото епидемиите все пак са част от човечеството. Ако има нещо в световен план неизменно – това са епидемиите и миграцията“, каза в „Хоризонт до обед“ доц. Алексей Пампоров.

Посланието му беше следното: в момента стоим в ситуация на неравнопоставеност, в която контролът върху ваксините се държи от 5- 10 страни в света – неговото послание е, че този тип лицензии върху ваксините трябва да стане отворено, че трябва да си сътрудничат страните, а не да се конкурират, защото в момента се наблюдава пазарна конкуренция на базата на недостиг на ваксини.

За жалост приоритетите на света и на корпорациите се разминават с общото политическо желание, което е заявено в световен мащаб за предоляване на бедността, за преодоляване на неравенствата, СЗО се превърна в едни регистратор на случаите на Covid – 19, а пък от години, например УНИЦЕФ не могат да се преборят с детската болест, защото тези големи организации не са овластени, не че не опитват да се справят, но не успяват. Виждате, че се инвестира в безброй полети до Марс, средства, с които може да се осигури вода за цяла Африка“, даде за пример доц. Пампоров.

„А от друга страна ние имаме огромен проблем с моралния интегритет като общество, съдим винаги нещата през личната си призма, това, което сега направи Беларус и сваления самолет, това е абсолютно скандално, но преди време НАТО и САЩ направиха същото търсейки Сноудън, приземиха правителствен самолет и никой не ги осъди, нямаше забрана на полети…“, посочи още доц.

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук