Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

0

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, указан върху него и върху институцията, която ръководи.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов:

“Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г.

Управляващото мнозинство е дало ясна заявка, че иска да реформира и ВСС, но затова трябва известно време.“

„Г-жа Нинова отново изигра своята роля. Първо уж хвърля оставка и поема политическа отговорност, след това или я оттегля, или както видяхме на Конгреса оставката не се констатира.

Това е един водевил, който е обиден за хора с автентично ляво мислене и с леви позиции в обществото. Политическият морал е едно от основните качества, което определя поведението и мобилизацията на левите партии по света.

Поведението на Корнелия Нинова е недостойно и с помощта на приближеното до нея ръководство и на няколкото стотин души от Конгреса, които влязоха в странната роля да не констатират оставка. Нинова отправи много лош сигнал към всички хора, които са я подкрепяли с искрени намерения.“

“И през изминалите години на прехода БСП е имала конкуренция в лявото пространство, но тогава тя имаше една монополна позиция, много силни структури в обществото, много голяма електорална база. Винаги е била първа, втора и много рядко трета политическа сила.

Сега БСП е четвърта, това се случва за първи път в най-новата ни политическа история. БСП е с рекордно нисък резултат, тя няма кметове в много водещи общини. Тя е в правителството само по стечение на обстоятелствата. Теренът за създаване на една нова лявоцентристка формация е напълно отворен.“

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук