31.1 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоУ насДоц. Искрен Иванов за смъртта на Пригожин: Логичният завършек на една верига...

Доц. Искрен Иванов за смъртта на Пригожин: Логичният завършек на една верига от чистки в Русия

Много са малко нещата в Русия, зад които да не стои руският президент. Съвсем логично е да предположим, че зад случващото се стои Кремъл. Тепърва ще се изясняват нещата. Това беше логичният завършек на една верига от чистки в Русия. Предстои да видим кой ще бъде следващият„. Това коментира пред БНР доц. Искрен Иванов – експерт по международна сигурност и управление на кризи.
Походът за мир не беше насочен срещу руския президент, а срещу висши офицери на руското командване, подчерта той и добави, че тези хора може да са го убедили, че Пригожин е заплаха за властта му.
Според него случилото се ще породи острата реакция на „Вагнер“. Интересно е те как ще реагират, смята доц. Иванов.
По думите му първият сценарий е „Вагнер“ да реагират по някакъв начин, да направят нов поход за мир, да заформят политическа интрига и да отмъстят за смъртта на Пригожин. Винаги може да се намери някой нов лидер, който може да направи това, смята той. Вторият сценарий е силните фигури в организацията да не могат да се разберат и да се стигне до нейния разпад, подчерта експертът. Според него по-вероятен е вторият сценарий.
„Дори да има нов бунт и нов поход за мир, хората около Путин ще са много по-консолидирани и ще успеят по-бързо ще реагират на такъв тип поход. За да стане нещо в Москва, в Кремъл, което по някакъв начин да разклати режима на Путин, трябва да бъдат активирани огромни центробежни процеси на държавно ниво. Просто един поход за мир едва ли би бил успешен„.
Според него случилото се няма да даде отражение на хода на войната в Украйна.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments