Доц. Киселова: Служебното правителство трябва да действа балансирано

0

С първия указ президентът трябва да назначи служебно правителство, а с втория – да разпусне 45-ото Народно събрание и да определи датата, на която да се проведат избори за следващото. Това обясни в интервю за БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Гласуваният от сегашния парламент мораториум върху назначенията в държавни структури трябва да се вземе предвид, защото е указано, че до назначаването на служебен кабинет не могат да се правят подобни назначения, уточни Киселова. „Третият указ предполагам, че ще бъде за състава на новата Централна избирателна комисия.“

Тези президентски укази произвеждат своята сила незабавно, с подписването им от държавния глава, допълни конституционалистът.

От четири важни акта на настоящото Народно събрание два вече са в Конституционния съд, посочи доц. Наталия Киселова.

Решението на КС по мораториума ще даде отговор на въпроса може ли един конституционен орган в лицето на Народното събрание да ограничи правомощията на друг такъв орган, какъвто е Министерският съвет да изпълнява правомощия, предвидени в закон.

При Изборния кодекс централният въпрос касае машинното гласуване, отбеляза доц. Киселова, според която „тук малко са попренавили ситуацията, защото макар да доминира машинното гласуване, хартиените бюлетини ще бъдат налични“.

Въпросът е дали това е скрит образователен ценз. Аргументите им не са много обосновани според мен.“

Запитана можем ли да очакваме от служебното правителство да продължи т.нар. ревизия, започната от парламентарната комисия за проверка на сегашното управление, Наталия Киселова подчерта:

„Дали могат да бъдат правени административни проверки, да бъдат предоставяни данни на органите на съдебната власт, да бъде сезирана прокуратурата – да, може. Правителството трябва да намери баланс между желанието на всички да бъдат разкрити колкото се може повече от незаконните дейности, които са били извършвани, ако има такива, и да бъдат водени текущите дела на държавата, най-вече спокойно да бъде организиран вотът на 11 юли. Ако се тръгне само в едната посока – да се търси на всяка цена да се вадят далавери, може да се пропусне друго, което е по-важно“, коментира доц. Киселова в предаването „Преди всички“.

 

Президентът се държи доста умерено в доста изнервената ситуация, смята преподавателят.

„Всички останали са или нетърпеливи, или изнервени. Разбира се, това ще бъде част от визитката му за втория мандат.“

Ако служебното правителство извършва определени дейности, то ще е, за да се покаже, че има и друг модел на държавно управление, посочи още доц. Киселова.

 

Ако в другото очаквано решение на Конституционния съд – за фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния, бъде открита противоконституционност, отиваме в изходна позиция и следващият парламент ще трябва да преуреди въпросът, поясни Наталия Киселова.

Сн. Президентство на Република България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук