14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоУ насДо средата на следващия месец промените в Конституцията може да бъдат разгледани...

До средата на следващия месец промените в Конституцията може да бъдат разгледани на първо четене в НС

До средата на следващия месец предложените промени в Конституцията могат да бъдат разгледани на първо четене в парламента. Това заяви Делян Пеевски от ДПС:

„Изтичат сроковете, предлагам втората седмица на следващия месец, може би дори първата, ще минем първо гласуване. Всички промени, които са за първо гласуване, са сигурни, защото така ще мине проектът. Между първо и второ ще правим всички промени“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна потвърди, че няма да подкрепи внесените от управляващото мнозинство промени в Конституцията:

„Няма да подкрепим текстове, които се предлагат, те касаят смяна на националния празник, който за нас е червена линия, двойното гражданство също – възможността хора с двойно гражданство да заемат политически постове. Получихме новото предложение или идея на господин Паси и Плевнелиев, знаете го, в Конституцията да бъде записано членството ни в Европейския съюз и НАТО и да няма референдуми по тези въпроси, което е абсурдно.

По отношение на задочния спор между управляващото мнозинство и президента кой да назначава ръководителите на службите за сигурност Корнелия Нинова заяви, че БСП не подкрепя нито един от двата варианта:

„И двете страни – и правителството, управляващото мнозинство, и президентът нарушават принципа за власт. Власт възпира и взаимен контрол между властите. Президентът, назначавайки служебния кабинет, сам си предложи шефове на служби и сам си ги назначи. Значи това е нарушаване на принципа, основен, на демократична и правова държава. Управляващите също искат да изземат пък функциите на президентската институция, който и да е президент, и това да бъде само в изпълнителната власт“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments