8.5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусДо 30 градуса в началото на седмицата

До 30 градуса в началото на седмицата

Златната есен продължава и в следващите дни с приветливо, топло за сезона време. Топлите въздушни маси, обхванали Югозападна Европа в първите дни на тази седмица ще обгърнат и Балканския полуостров.

След като неделният вятър отслабна, в понеделник ще е тихо и слънчево. Температурите следобед ще са между 22 и 27 градуса, като не са изключени локално и по-високи стойности. Кулминацията на сиромашкото лято ще е във вторник, когато термометрите ще се приближат максимално до 30-те градуса.

От сряда нататък ще започне бавно понижение на температурите с нахлуването на по-студен въздух от североизток. В ранните часове до края на седмицата ще има условия за ниска облачност и мъгли. В часовете следобед – временни увеличения на облачността с оскъдни превалявания, с по-голяма вероятност в източните райони.

Първите дни на ноември ще са хладни. Дневните температури ще паднат до късноесенния интервал между 12 и 17 градуса. По-значителна облачност с валежи се очертават около 1-2 ноември с потенциал за сняг високо в планините.

Частично слънчево затъмнение

На 25 октомври ще станем свидетели на частично слънчево затъмнение. Луната ще премине пред слънчевия диск, а част от Земята ще се озове в лунната сянка. По нашите географски ширини затъмнението ще започне около 12.30 ч. и ще продължи 2 часа и половина. Пълната фаза ще е малко след 13.30 ч., когато над една трета от диска на звездата ще е закрит. За нашата страна процентът на закриване варира от 31% в западните райони до 39% на североизток.

Местим стрелките на часовника

През нощта на 29 срещу 30 октомври ще преместим стрелките на часовника с час назад и ще се върнем към астрономическото (зимно) часово време. Тъй като това се случва в тъмната част на денонощието, за пореден път ще спим с час повече.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments